Diefstal uit handbagage

Hoe vaak komt het voor? Hoe kun je voorkomen dat er tijdens een vliegreis iets uit je handbagage wordt gestolen? Wat te doen als het toch gebeurt?

Hoe vaak komt diefstal tijdens vliegreizen voor? Het antwoord is dat we dat niet weten.
Luchtvaartmaatschappijen delen hun statistieken over diefstal aan boord niet. Zo blijven gegevens over diefstallen uit handbagage grotendeels verborgen. Toch hebben enkele spraakmakende zaken in de media de aandacht op dit probleem gevestigd.

Eerder dit jaar, in maart, werd een man gearresteerd wegens het stelen van 80.000 dollar (ruim 73.000 euro) uit de handbagage van een medepassagier op een vlucht van Hong Kong naar Singapore.
Eind vorig jaar arresteerde de politie een man op weg van Taipei naar Tokio die verdacht werd van diefstallen aan boord van meerdere vluchten, met een totale buit van bijna 23.000 euro.

Zijn deze zaken een teken van een algemene toename van diefstallen uit handbagage? Dat is niet per se het geval volgens Jonathan Frankham, General Manager UK bij World Nomads Travel Insurance.

Jonathan zegt: “Hoewel we in de ingediende claims geen duidelijke trends hebben kunnen waarnemen die suggereren dat diefstal uit handbagage historisch wijdverbreid is of toeneemt in de afgelopen jaren, is het toch cruciaal om waakzaam te blijven en stappen te ondernemen om de veiligheid van je eigendommen en belangrijke documenten te waarborgen.”

De meeste mensen hebben meerdere waardevolle spullen bij zich tijdens het vliegen. Naast een portemonnee, een paspoort en een telefoon is het niet ongebruikelijk om een laptop, contant geld en misschien een camera of andere waardevolle spullen bij zich te hebben. Dit, waarschuwt Jonathan, kan het gemakkelijk maken voor dieven.
“Het is een tactiek van de dieven om in te spelen op het gevoel van veiligheid van reizigers zodra ze comfortabel in hun stoel zitten. Maar juist tijdens deze momenten – de drukte van de maaltijden, het dimmen van de lichten of snelle toiletbezoeken – kunnen dieven hun slag proberen te slaan.”

In het geval van de arrestatie in Tokio meldden de berichten dat de 51-jarige verdachte deed alsof hij zijn eigen bagage controleerde in het bagagevak boven zijn hoofd, maar in werkelijkheid Amerikaanse dollars, euro’s en yen stal uit de tassen van medereizigers. Het contante geld werd verwisseld met geld van lagere waarden zoals Cambodjaanse Riel of Indonesische roepia om het gewicht en de omvang van de portemonnees te behouden.

Het gaat niet alleen om contant geld of waardevolle spullen die doelwit kunnen zijn. Paspoorten blijven een flinke prijs op de zwarte markt opleveren.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van diefstal aan boord?

Vermijd het onbeheerd achterlaten van waardevolle items zoals paspoorten, contant geld of telefoons. Houd je waardevolle spullen zo dicht mogelijk bij je en verlies ze niet uit het oog.

Slim inpakken is ook cruciaal. Kies voor een stevige rugzak, bij voorkeur eentje die veilig afgesloten kan worden en gemarkeerd is met kleurrijke ritssluitingen voor gemakkelijke identificatie.

Als de ritssluiting ontbreekt of mee is geknoeid, is het belangrijk om onmiddellijk een bemanningslid te waarschuwen.

Berg grotere tassen op in de bagagevakken boven je hoofd om ze veilig te houden. Als er ruimte is, kan het handig zijn om ze aan de overkant van het gangpad te plaatsen, zodat je gemakkelijk kunt zien of een onbekende ermee rommelt.
Voor waardevolle items zoals paspoorten, contant geld en telefoons kun je het beste gebruik maken van een veilige heuptas of ze in je zak dragen. Vermijd volledig onbeheerd achterlaten en houd altijd alles in het zicht. Dit minimaliseert niet alleen het risico op diefstal, maar zorgt er ook voor dat verzekeringsclaims niet worden afgewezen wegens nalatigheid.

Wat te doen als je slachtoffer wordt van diefstal aan boord?

Meld het incident bij de luchtvaartmaatschappij zodra je merkt dat er iets ontbreekt. Dit moet, in overeenstemming met de richtlijnen van het Verdrag van Montreal.
Dit internationale verdrag verplicht luchtvaartmaatschappijen om compensatie te bieden voor verloren of beschadigde bagage op internationale vluchten. Hoewel het verdrag minder expliciet is over gestolen bagage, is het cruciaal om de luchtvaartmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

Wat te doen als je een verzekeringsclaim moet indienen?

Reizigers moeten alle nodige documentatie opvragen en bewaren om hun claim in te dienen. Dit omvat het verzoeken om een Property Irregularity Report (PIR) van de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast is het belangrijk om alle gerelateerde documenten zoals tickets, bagagelabels en bonnen voor noodaankopen te bewaren, aangezien deze een essentieel onderdeel vormen van de verzekeringsclaims.
Het is ook belangrijk om de lokale politie erbij te betrekken. Het melden van de diefstal bij de politie en het verkrijgen van een politierapport is een cruciale stap, aangezien dit officiële documentatie van de diefstal biedt, wat ook vaak nodig is voor verzekeringsclaims.

Zodra je de luchtvaartmaatschappij en de politie op de hoogte hebt gesteld, is het van belang om je reisverzekering grondig te controleren. Hoewel polissen dergelijke incidenten doorgaans dekken, is het essentieel om de limieten en uitsluitingen van de polis te begrijpen, en mogelijk zijn er extra premies nodig voor waardevolle items.
Verzamel vervolgens alle nodige bewijzen, inclusief eigendomsbewijzen, ouderdom en waarde van de gestolen items, en dien op de juiste wijze je claim in bij je verzekeringsmaatschappij.

Het is belangrijk voor reizigers om hun verantwoordelijkheid in de situatie te beoordelen. Zorgen dat waardevolle spullen veilig waren opgeborgen en dat bagage niet onbeheerd werd achtergelaten is essentieel, aangezien nalatigheid de geldigheid van een claim kan beïnvloeden.

Door waakzaam te blijven tijdens je vlucht, je gezond verstand te gebruiken en de hierboven beschreven tips te volgen, zijn we ervan overtuigd dat je volgende vlucht vrij zal zijn van de nare gevolgen van diefstal uit handbagage.

Deel deze pagina

Diefstal uit handbagage

Hoe vaak komt het voor? Hoe kun je voorkomen dat er tijdens een vliegreis iets uit je handbagage wordt gestolen? Wat te doen als het toch gebeurt? Hoe vaak komt diefstal

Lees verder

Bezoek ons tijdens de Business Travel Show Europe

De Business Travel Show Europe is hét platform voor innovaties en ideeën die het zakenreismanagement vernieuwen en verbeteren. Belangrijke onderwerpen zijn zakenreisbeheer, reisrisicobeheer, klantenbindingsprogramma’s en prijsbeheer. Hier worden de nieuwste producten

Lees verder
Social media