Belangrijke stap in de richting van emissievrije luchtvaart gezet

De EVTOL-industrie heeft een belangrijke stap gezet in de richting van emissievrije luchtvaart. Tot nu toe dachten we dat eVTOL’s (elektrische verticale start- en landingsvliegtuigen) alleen geschikt waren voor korte luchttaxi-vluchten, vergelijkbaar met een korte vlucht van een helicopter. Maar eVTOL-bouwer Joby heeft nu aangetoond dat hun waterstof-eVTOL een afstand van maar liefst 846 km kan afleggen.
Op 24 juni 2024 voltooide Joby’s waterstof-elektrische demo VTOL een vlucht boven Marina, Californië, met water als enige uitstoot.

De baanbrekende testvlucht, die naar alle waarschijnlijkheid de eerste vlucht is van een eVTOL aangedreven door vloeibare waterstof, werd uitgevoerd met een omgebouwd Joby pre-productie prototype batterij-elektrische VTOL. Dit vliegtuig was uitgerust met een brandstoftank voor vloeibare waterstof en een brandstofcelsysteem. Het landde met nog 10% van de waterstofbrandstof over.

JoeBen Bevirt, oprichter en CEO van Joby, zei: “Vliegen is essentieel voor menselijke vooruitgang, maar we moeten manieren vinden om dit schoner te kunnen doen.
“Stel je voor dat je van San Francisco naar San Diego (800 km), van Boston naar Baltimore (650 km) of van Nashville naar New Orleans (840 km) kunt vliegen zonder naar een luchthaven te hoeven gaan en zonder uitstoot, behalve water. Dat is dichterbij dan ooit, en de voortgang die we hebben geboekt met de batterij-elektrische versie van onze eVTOL geeft ons een sterke basis om waterstof-elektrisch vliegen werkelijkheid te maken.”

Joby Aviation, dat van plan is om al in 2025 te beginnen met de commerciële exploitatie van zijn batterij-elektrische luchttaxi, heeft meer dan $ 2 miljard aan financiering opgehaald. Tot de investeerders behoren Toyota, Delta Air Lines, SK Telecom, Uber en Baillie Gifford.

Wanneer we de eerste commerciële exploitatie van Joby Aviation’s eerste batterij-elektrische luchttaxi in Europa kunnen verwachten is nog niet bekend.

Deel deze pagina
×

"Belangrijke stap in de richting van emissievrije luchtvaart gezet"

Diefstal uit handbagage

Hoe vaak komt het voor? Hoe kun je voorkomen dat er tijdens een vliegreis iets uit je handbagage wordt gestolen? Wat te doen als het toch gebeurt? Hoe vaak komt diefstal

Lees verder

Bezoek ons tijdens de Business Travel Show Europe

De Business Travel Show Europe is hét platform voor innovaties en ideeën die het zakenreismanagement vernieuwen en verbeteren. Belangrijke onderwerpen zijn zakenreisbeheer, reisrisicobeheer, klantenbindingsprogramma’s en prijsbeheer. Hier worden de nieuwste producten

Lees verder
Social media